De Baron in Transnistrië

14-06-2017 09:36

Het was zo’n streek die je in de boeken over Peter de Grote tegenkwam. Moldavië, met die rivier met die gezellige naam, de Proet. Die deed me altijd denken aan ‘proettelende koffie’, of een ‘gezicht vol proeten’. Een naam waar je vrolijk van werd.


Peter zal er minder vrolijk van zijn geworden. Zijn campagne tegen de Turken in Moldavië liep uit op een ramp: bijna was hij de krijgsgevangene van de Turken geworden. Naar het schijnt heeft zijn dappere vrouw Catharina I de Turkse commandant weten te overtuigen de Russen een aftocht te gunnen. Over hoe ze dat deed, doen de wildste verhalen de ronde. Ook de grote Maarschalk Koetoezov, de bedwinger van Napoleon in 1812, vierde zijn eerste militaire triomfen in Moldavië. Kortom: een plek die je eens met eigen ogen moest gaan bezien. Maar de vreemdste historische ‘ontmoeting’ had ik uiteindelijk in Transnistrië.

Ik ken eigenlijk geen andere plek op aarde zoals Transnistrië. Je kunt ernaartoe, je kunt het aanraken, je kunt de mensen spreken en er lekker eten en drinken, maar de rest van de wereld houdt nog steeds vol dat het niet bestaat. Officieel heeft het een parlementair bestel, maar als je er bent zou je zweren dat het communisme nog ‘alive and kicking’ is. Helemaal als je het geluk hebt er tijdens de ‘Onafhankelijkheidsdag’ te zijn. En dan Sheriff. Sheriff tankstations. Sheriff supermarkten. De voetbalclub Sheriff Tiraspol. De Sheriff broodfabriek en Sheriff destilleerderij. En niet te vergeten de Sheriff Mercedes Benz dealer!

Iets ten zuiden van de ‘hoofdstad’ Tiraspol ligt Bender. De beroemde Turkse architect Sinan (van de Süleyman moskee en Selimiye moskee in Istanbul) bouwde er een machtig fort, dat altijd een sleutelpositie zou innemen in de strijd tussen Russen en Turken. En hier heeft hij dus gevochten...

Ik had de baron van Münchhausen al leren kennen in Riga. Daar had hij gediend in de lijfwacht van tsarina Anna. Daar kwam ik er ook achter dat hij echt had bestaan! De wildste verhalen vertelde de man: zijn schromelijke overdrijving diende als een hyperbool. Om andere sterke verhalen te ontmaskeren. Later, nadat een zekere heer Raspe zijn verhalen uitgaf, gingen die hun eigen leven leiden, en werd de spreekwoordelijke Münchhausen geboren. De historische Münchhausen schijnt er niet blij mee geweest te zijn.

Afijn, terug naar Bender. Ik loop door het fort, en zie tot mijn stomme verbazing een monument voor de Baron van Münchhausen. Een buste en een enorme kanonskogel. Volgens de verhalen vloog de baron hier, gezeten op een kanonskogel, over de vijandelijke linies. Halverwege leek het hem wel een goed idee over te stappen op een kanonskogel die door de vijand was afgevuurd, en terug te vliegen. Een sterk staaltje! Ik dacht: ‘Baron, baron, ik kom je ook overal tegen!’ De rest van de dag verdween de lach niet meer van mijn gezicht!

terug naar Blogs

Aanraders Bart

Reizen Transnistrië

Reacties op 'De Baron in Transnistrië'

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Gender
Neem de code over Geef een nieuwe code