Blogs

Koffiepauze aan de Galicische kust

22-06-2017 09:02

Het was zo mooi bedacht en jaren ging het ook goed: bezoek aan de keltische nederzetting van Baroña op de rotsen aan de Galicische kust en daarna koffie op het grote terras naast het begin van het wandelpad. De koffie was er lekker, zoals bijna overal in Spanje buiten de hotels, en de bus kon er makkelijk parkeren.

lees verder »

Stoere kunst in Baskenland

18-06-2017 09:49

Spectaculair die Baskische kust; wijds en ruig, zo anders dan de kust van de Middellandse Zee. De noordelijke ligging geeft Baskenland een eigen dynamiek. Oceaandepressies komen er het land binnendrijven, het kan er flink waaien en de Golf van Biskaje is koud. Walvisvaarders waren het, die Basken, stoere zeelieden en later ook harde werkers in mijnbouw en industrie.

lees verder »

De Baron in Transnistrië

14-06-2017 09:36

Het was zo’n streek die je in de boeken over Peter de Grote tegenkwam. Moldavië, met die rivier met die gezellige naam, de Proet. Die deed me altijd denken aan ‘proettelende koffie’, of een ‘gezicht vol proeten’. Een naam waar je vrolijk van werd.

lees verder »

Van Cobh naar Ellis Island

10-06-2017 09:35

Afgelopen april vertrok ik alleen naar mijn geliefde Ierland voor een trektocht op Beara Peninsula; een ongerept stukje Ierland gelegen in het zuidwesten. Ik vloog naar Cork en vandaar moest ik de bus nemen naar Glengarrif, het vertrekpunt voor de wandeltocht. Maar bij aankomst had ik een klein probleem: de bussen van de nationale busmaatschappij reden al twee weken niet als gevolg van een staking, en ook voor mij maakten ze geen uitzondering. Er was wel een particuliere busverbinding maar die vertrok pas om 18.00 uur ’s avonds en aangezien ik al om 10.00 uur ’s ochtends landde, moest ik de hele dag in Cork doorbrengen. En daar had ik ook weer niet zo’n zin in.

lees verder »

De fonteinen van het zomerpaleis van Tsaar Peter de Grote

6-06-2017 09:37

De 'Versailles van het Noorden' wordt Petrodvoretz wel genoemd. Een paleis met een grandeur die niet onderdoet voor de pracht en praal van het onderkomen van de Franse Zonnekoning. Peter had het niet zo op grote paleizen. Zelf woonde hij het liefst in een klein huisje met een laag plafond, zo ongeveer als het huisje waar hij woonde in Zaandam toen hij daar in de leer was als scheepstimmerman. Ondanks zijn lengte van meer dan 2 meter voelde hij zich het prettigst in kleine ruimten.

lees verder »

Het (onechte) Griekse koningshuis

2-06-2017 09:35

Ik geef het toe. Ik heb een zwak voor verhalen over koningshuizen. Zwijmelend romantische verhalen, die tegelijkertijd ook intrigerend en huiveringwekkend kunnen zijn. Toen ik in de Amsterdamse Hermitage de ‘Catharina de Grote’- tentoonstelling bezocht, dook ik daarna meteen met een spannend boek in Catharina’s turbulente leven. Ik was toen eigenlijk al verwikkeld in het enerverende levensverhaal van katholieke Engelse koningin, ‘bloody’ Mary Tudor. Tijdens Mary’s regeerperiode vloeide het bloed inderdaad rijkelijk. Maar ook daarvoor en daarna onder het bewind van haar vader Hendrik VIII en haar halfzuster Elizabeth I rolden er geregeld koppen. Als ik in Schotland met een SRC-groep rond reis komen al die (smeuïge) Schotse, Engelse en Britse koningsgeschiedenissen natuurlijk tot leven.

lees verder »